Vapaa-ajan asunnon sisäilma paremmaksi

Translation missing: fi.sections.featured_blog.article.by_author

Jos keille, niin meille suomalaisille, mökit ja vapaa-ajan asunnot ovat ehkä maailman rakkaimpia paikkoja. Mökkejä on laidasta laitaan.

Osa mökeistä ovat asukkaidensa kakkosasuntoja ja vastaavat varustelutasoltaan omakotitaloja. Näissä voidaan viettää aikaa jopa enemmän, kuin varsinaisessa kodissa.

Osa mökeistä on oikeita erämökkejä metsän keskellä tai tunturin kupeessa kaukana kaupunkien hälinästä. Ja sitten on niitä perinteisimpiä kesämökkejä järven rannalla. Niiden ikkunalaudoilla kukkivat pelargoniat ja pihassa tuoksuvat sauna ja grilli.

Yhteistä näille kaikille vapaa-ajan viettopaikoille ovat tunne lomasta, rauhasta ja puhtaasta raikkaasta ulkoilmasta. Myös vapaa-ajan asunnon sisäilmasta kannattaa olla kiinnostunut!

Monesti rakennuksissa, esimerkiksi vapaa-ajan asumuksissa, joissa ei asuta jatkuvasti, saattaa käyttäjien mielestä olla harmillisesti huono ilmanlaatu. Se voi tarkoittaa erilaisia pahaksi koettavia hajuja, tunkkaista ilmaa, talven jäljiltä kosteuden hajua ja tuntua tai varsinaisia sisäilmaongelmia.

Ihmiset ovat entistä tietoisempia huonon sisäilman aiheuttamista riskeistä rakennuksille ja siellä oleskeleville ihmisille ja toisaalta haluavat etenkin vapaa-ajan asunnossa varmistaa heräävänsä levänneinä ja virkeinä raikkaassa sisäilmassa hyvin nukutun yön jälkeen.

Mikäli vapaa-ajanviettopaikkasi on sähköistetty, hyvän ja terveellisen sisäilman voit varmistaa hankkimalla tutkitusti turvallisen ja helposti käyttöönotettavan UniqAir ilmanpuhdistimen

1950-luvulla rakennetun kesäpaikan päärakennuksen sisäilma oli alkanut tuoksua ummehtuneelle ja vaatteisiin tuntui tarttuvan ”mökin tuoksu” etenkin alakerrassa. Mökin omistaja päätti kokeilla sukulaisensa suosituksesta tähän ongelmaan UniqAirin ilmanpuhdistinta mökin sisäilman parantamiseen.

UniqAirin myyjä suositteli rakennuksen iän, käyttökuukausien ja neliöiden perusteella sopivan kokoisen puhdistimen hankkimista. Puhdistin oli UniqAirin varhaisempaa mallistoa ja sopi mökille tammisen ulkokuorensa ansiosta paitsi tehonsa, myös ulkonäkönsä puolesta hienosti.

Mökillä tehtiin talven jälkeen perinteinen perusteellinen kevätsiivous ja tila ja kaikki tekstiilit tuuletettiin ja puhdistettiin huolellisesti. Tämän jälkeen ilmanpuhdistin kannettiin sisään, laitettiin johto seinään ja valittiin haluttu käyttöteho. Käyttöönotto oli siinä.

”Käyttöönoton helppous yllätti, sillä se ei vaatinut mitään asennuksia tai reikien poraamisia seiniin. Riitti, että mökillä oli toimivat sähköt”.

Mökin sisäilma parani huomattavasti ja sisällä on nyt parempi hengittää. Eron huomaa erityisesti aamulla mökillä herätessä.

”Nyt on entistäkin mukavampi kutsua sinne vieraita sekä lapsenlapsia viihtymään, kun tietää, että sisäilma on aikaisempaa parempaa.”

Sisäilmassa havaittavan parantumisen lisäksi mökkiläiset huomasivat puhdistimessa muitakin etuja

”Kesällä monet mökkivieraista saattavat kärsiä myös allergiaoireista, sillä mökkimaisemassa on suurten koivujen lisäksi paljon heiniä ja kasveja, joista osa aiheuttaa allergiaoireita erityisesti siitepölyaikana keväällä ja kesällä.

Koska kesä on mökkeilyn kulta-aikaa, niin on mukavaa, että sisätiloissa on puhdistin, joka tarvittaessa auttaa myös siitepölyallergian oireisiin.”

UniqAirilta löytyy puhdistimia pienemmästä Uniq-kuluttajamallista suurempaan PRO-malliin, jokaisen vapaa-ajan asunnon uniikkiin tarpeeseen. Ilmanpuhdistinta valitessa vertailussa kannattaa ottaa huomioon ainakin puhdistimen tarve, teho ja suodatustekniikka.

Kannattaa miettiä halutaanko puhdistimen poistavan pienhiukkasten lisäksi myös kaasumaisia epäpuhtauksia sekä missä ajassa ilmanpuhdistin ”huuhtoo” tilan puhtaaksi.

”Meidän mökillemme valittiin UniqAir ilmanpuhdistin siksi, että sen suodatustekniikka on testatusti toimivaa ja turvallista.” UniqAirin ilmanpuhdistimet eivät aiheuta puhdistusprosessin ohella terveydelle haitallisia sivutuotteita.

Nyt mökillä kuunnellaan puiden suhinan ja linnunlaulun lisäksi ilmanpuhdistimen hiljaista hurinaa. Kaikki nämä äänet sopivat hyvin mökin maisemaan. Puhdistimen ääni on hiljaisempi kuin monilla kesäasunnoilla käytössä oleva ilmalämpöpumppu ja kesällä laululinnut pitävät huolen siitä, ettei puhdistimen ääntä edes huomaa.